Business Center Slovenia

All about business in Slovenia

Kmetijska streč folija za baliranje

Streč folija je material, ki se uporablja za pakiranje in zaščito različnih izdelkov, prav tako pa se ga pogosto uporablja tudi v kmetijstvu. Posebno vrsto te folije se namreč uporablja za baliranje, torej za zaščito sena oziroma krme pred vremenskimi in drugimi vplivi ter za olajšanje njenega spravila. Posušeno krmo se tako enostavno zapakira v bale, kar močno olajša njeno spravilo ter kasnejše shranjevanje.

Bale lahko ostanejo shranjene celo na prostem ali pa se jih prepelje kam drugam. Vsekakor pa je krma v njih odlično zaščitena pred vlago, dežjem in različnimi drugimi dejavniki, hkrati pa se v bali ohrani primerna količina vlage, ki je nujna za to, da seno postane odlična krma. Najbolje je sicer, če jih shranimo pod streho, a če ne gre drugače, lahko nekaj časa počakajo tudi na travniku ali kje drugje na prostem. Ustrezen način shranjevanja je odvisen tudi od tega, koliko časa bodo bale shranjene na ta način, od tega pa je odvisna tudi kakovost krme.

Možno je seveda tudi baliranje, pri katerem se ne uporabi nobene folije, vendar pa so seveda takšne bale slabše zaščitene in jih je treba shranjevati podobno kot krmo, ki jo ne bi balirali. Prav zaradi tega se danes pri baliranju večinoma uporablja tudi streč folija, ki s pomočjo strojne mehanizacije omogoča enostavno spravilo sena in zelo olajša delo vsem, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. Baliranje namreč prihrani veliko časa, torej je zelo ekonomično.

Streč folija za baliranje sena je sicer na voljo v različnih širinah, pomembno pa je, da je dovolj debela, da se ne preluknja zlahka, saj to omogoči dobro zaščito. Treba je izbrati primerno folijo glede na mehanizacijo, ki jo uporabljamo, pa tudi glede na to, kako velike bale sena želimo. Večje bale sicer omogočajo hitrejše spravilo sena, a so lahko nerodne za premikanje in nalaganje.

Updated: junij 10, 2019 — 10:58 dop
Business Center Slovenia © 2017