Business Center Slovenia

All about business in Slovenia

3D tisk za izdelavo makete ali prototipa

3d tiskVerjetno ste tudi vi že slišali za 3D tisk? Ta je prinesel pravo revolucijo na področju tiskanja, saj je kar naenkrat možno natisniti številne različne izdelke v 3D obliki. Na ta način je lahko izdelava določenih izdelkov veliko lažja, cenejša in hitrejša, enako pa velja za izdelavo maket, prototipov in še česa. Pri tem je treba vedeti, da obstaja več različnih metod za tako vrsto tiskanja in da ni vseeno, katero uporabimo. Metode se namreč razlikujejo tudi glede na to, kateri material se da uporabiti za izdelavo končnega izdelka.

3D tisk sicer v bistvu običajno pomeni nalaganje določenega materiala po plasteh. Kot material se navadno uporablja plastika ali različni polimeri, lahko pa tudi kakšen drug material, kar je odvisno od izbrane metode tiskanja. Material se skozi šobe za to oblikovanega tiskalnika nalaga plast za plastjo na podlago ter tako nastaja model v tridimenzionalni obliki.

Na tak način lahko naredimo praktično karkoli, zato gre za tehnologijo s skorajda neomejenimi možnostmi. To je tudi eden od razlogov za njeno veliko priljubljenost, saj se lahko uporablja v številne različne namene. Prav tako pa je močno olajšala izdelavo mnogih izdelkov, ki jih lahko sedaj preprosto natisnemo, kar je vsekakor eden od najbolj enostavnih načinov izdelave.

Drugi pomemben razlog za to, da je ta tehnologija tako zelo priljubljena, pa je njena cena. Izdelava prototipov in maket je bila namreč nekoč zelo draga. Pri tem se je običajno uporabljalo stroje za brizganje plastike, še prej je bilo treba izdelati kalup in tako dalje. To pomeni, da izdelava prototipov, maket in drugih podobnih izdelkov ni bila le draga, ampak tudi precej zamudna in je vzela veliko časa in energije. Če je pri tem prišlo do napak, je bilo treba zamuden postopek še enkrat ponoviti vse od začetka.

Danes pa je mogoče maketo ali prototip izdelati že zelo hitro in veliko ceneje. Prav to omogoča 3D tisk, ki predstavlja odlično možnost za vse, ki želijo izdelati maketo, prototip ali kaj drugega. Vse, kar morajo storiti je, da naročijo tiskanje na 3dtovarna.si in njihov izdelek v tridimenzionalni obliki bo že zelo kmalu pri njih!

Updated: november 2, 2018 — 2:31 pop
Business Center Slovenia © 2017