Business Center Slovenia

All about business in Slovenia

Betonska kanaleta za odvodnjavanje

Vsi poznamo beton, a marsikdo ne ve, da obstaja več vrst betona. Po videzu se različne vrste sicer ne ločijo nujno med seboj, se pa zato še kako ločijo glede na lastnosti. Nekateri betoni so veliko bolj trdni oziroma močni od drugih in bolje prenašajo različne obremenitve. Med najbolj močnimi je tako armiran beton, iz katerega je narejena tudi vsaka kakovostna betonska kanaleta Hauraton za odvodnjavanje meteornih voda. Tak beton je vsekakor najboljša izbira v ta namen.

Beton, ki je armiran s posebnimi vlakni, je namreč neverjetno odporen in zdrži skoraj vse obremenitve brez posledic ali poškodb. To dokazujejo tudi različni preizkusi in testi. To pomeni, da je takšen armiran beton praktično trajen, zaradi česar je primeren za uporabo pri sistemih za odvodnjavanje meteornih voda, ki morajo svojemu namenu služiti tudi več desetletij ali še dlje. Običajno se jih namreč menja zelo poredko oziroma se jih sploh ne menja, če dobro delujejo. Prav zato morajo biti izdelani iz čim bolj trajnih materialov.

Beton, ki je armiran z vlakni, vsekakor poskrbi za trajnost. Betonska kanaleta za odvodnjavanje ima zaradi tega izredno dolgo ali celo skoraj neomejeno življenjsko dobo, ne glede na to, ali je obremenjena s prometom, težko mehanizacijo, tovornjaki, ki vozijo po njej in podobno. Prav tako pa je beton takšne vrste odporen tudi na zmrzal, saj mu niti najnižje temperature ne morejo do živega. Zaradi tega je primeren tudi za območja, kjer se pozimi temperature spustijo krepko pod ničlo, hkrati pa je primeren tudi za površine, ki so močno obremenjene s prometom.

Na cestah in drugih površinah, ki so obremenjene s prometom, pa za marsikateri material največjo težavo predstavlja sol, ki se jo uporablja pozimi za posipanje. Sol namreč lahko razžre določene materiale, vendar za beton, ki je armiran z vlakni to ne velja, saj je ta odporen tudi nanjo. Prav zato se takšne kanalete pogosto uporabljajo pri ureditvi cest, parkirišč in drugih površin, ki jih je pozimi treba soliti.

Updated: november 16, 2018 — 8:39 dop
Business Center Slovenia © 2017