Business Center Slovenia

All about business in Slovenia

Stanovanje v mestu ali življenje izven mestnih središč

9V službi je zadnjič med odmorom za kavo potekala debata o najemu oziroma o nakupu nepremičnine v Ljubljani. Večinoma so moji sodelavci Ljubljančani ali iz širše okolice Ljubljane. Le nekaj izmed nas se nas v službo vsakodnevno vozi 50 km ali več. Pogovarjali smo se o cenah, predvsem o razliki med ceno stanovanjske hiše ali stanovanja v bloku. Potem pa smo prišli tudi na računanje stroškov za prevoz in drugih stroškov, ter poskušali primerjati cene v Ljubljani s stroški življenja izven Ljubljane. Stanovanja Ljubljana so namreč zelo iskane nepremičnine, bolj kot stanovanjske hiše v Ljubljani in bolj kot stanovanja drugod po Sloveniji. Temu primerne so tudi cene stanovanj v Ljubljani.

Kako so moji sodelavci prišli do svojih stanovanj?

Večina mojih sodelavcev si je do svojega lastnega doma pomagala bodisi tako, da so kaj podedovali in potem prenovili bodisi z nakupom nečesa manjšega ter potem z varčevanjem počasi do večjega stanovanja Ljubljana oz. z dolgoročnimi krediti do lastnega gnezdeca tudi v našem glavnem mestu. Nekaterim res veliko pomeni bivanje v samem osrčju Slovenije, zato so stanovanja Ljubljana tako priljubljena.

Prednosti in slabosti nepremičnin v središču države

Prednosti je res veliko:

  • bližina vseh storitev in izbor različnih aktivnosti,
  • javni potniški promet (avtobusi, vlaki, taksiji),
  • dostopnost izobraževalnih in zdravstvenih ustanov,
  • lažja prodaja nepremičnine, saj je veliko povpraševanje.

Slabosti pa so predvsem:

  • višje cene,
  • težave s parkiranjem,
  • slabša kvaliteta zraka,
  • pomanjkanje zelenih površin.

Stanovanja Ljubljana torej nudijo različne možnosti, odvisno od preferenc najemnika oziroma kupca. Je pa življenje v Ljubljani dražje, saj z že samim nakupom nepremičnine stroškovno presežemo ostale stroške življenja na obrobju (predvsem prevoz do službe in drugih ustanov, dostop do aktivnosti…).

Idealna kombinacija

Malo za šalo, malo zares, smo se pogovarjali tudi kakšna bi bila idealna kombinacija, če bi si jo lahko privoščili. Stanovanja Ljubljana so idealna bivališča za med delovnim tednom, potem pa bi za vikende in počitnice imeli tudi kakšen vikend ali hiško na podeželju. Tako bi zadostili vsem potrebam – po dostopnosti in življenju v mestu, do dostopa do narave in zdravega ter mirnega življenjskega okolja.

Updated: februar 15, 2018 — 10:39 dop
Business Center Slovenia © 2017